Krämig butter halloumi
Smörigt, kryddigt och vansinnigt gott – gyllene halloumitärningar får bada i en silkeslen tomat- och gräddsås som doftar kardemumma och kanel. Servera med fluffigt basmatiris och låt middagen sköta mysfaktorn i kväll!
- Typ av rätt
- Middag
- Portioner
- portioner
- Tillagningstid
- 47 min
- Kcal
- 931 kcal/portion
- Kost
- gryta, ris, vegetariskt
Total tid: 47 minAktiv tid: 47 minPassiv tid: 45 minPortioner: portionerSvårighetsgrad: medel
Ingredienser
Krämig butter halloumi
- 2 förp halloumi
- 2 st gula lökar
- 1 st röd chili
- 15 gram ingefära
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk finkrossade tomater
- 2.5 dl vispgrädde
- 50 gram smör
- 1 dl vatten
- 1 msk strösocker
- Kryddor
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk kardemumma malen
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk kanel malen
- 0.5 tsk svartpeppar
Basmatiris
- 3 dl basmatiris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Koka risetSkölj basmatiris i kallt vatten flera gånger för att få bort stärkelse. Lägg riset i en kastrull, fyll på med vatten och tillsätt salt. Rör om och koka upp på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills vattnet ångat bort och riset är mjukt.
- FörberedelserFinhacka gul lök och lägg i en skål. Hacka chili fint och lägg den med löken. Skala och riv ingefära och vitlök och lägg i samma skål. Blanda alla kryddor.
- StekningHetta upp smör i en gryta på medelvärme. Stek grönsakerna tillsammans med kryddblandningen.
- Koka såsenTillsätt tomatpuré och fräs under omrörning. Häll i finkrossade tomater och vatten. Sänk värmen, lägg på lock och låt småputtra under lock i 15 till 20 min.
- Grädde & sockerHäll i vispgrädde och rör om.. Tillsätt socker och låt såsen sjuda på låg värme i 10 till 15 minuter. Mixa grytan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- HalloumiSkär halloumi i tunna plattor och sedan i tärningar. Värm en stekpanna på medellåg värme och stek halloumi tills gyllene runtom. Vänd ner halloumitärningarna i såsen och låt puttra ihop. Servera den krämiga butter halloumin med riset.
Näringsvärden
- Kalorier:
- 3724 kcal
- Protein:
- 130 g
- Fett:
- 225 g
- Kolhydrater:
- 286 g
Vanliga frågor om detta recept
- Hur länge håller receptet?
- Detta beror på vilken typ av maträtt det är. De flesta rätter håller 3-4 dagar i kylskåp om de förvaras i lufttäta behållare. Vissa rätter kan även frysa in för längre förvaring.
- Kan man frysa in detta?
- Ja, de flesta rätter kan frysa in. För bästa resultat, låt maten svalna helt innan du förvarar den i frysförpackningar eller lufttäta behållare. Märk behållarna med datum och innehåll. Tinas i kylskåp över natten eller använd mikrovågsugnens tiningsfunktion.
- Hur många portioner blir det?
- Detta recept ger fyra portioner. Du kan enkelt justera antalet portioner med hjälp av portionsväljaren ovan för att få rätt mängd ingredienser.
- Hur beräknar vi aktiv tid, passiv tid och total tid i våra recept?
- Totaltiden: cirka 47 minuter Totaltiden visar hur lång tid receptet tar från start till servering. Aktiv tid: cirka 47 minuter Aktiv tid är all tid du faktiskt lagar mat – till exempel hackar, steker, rör eller förbereder. Passiv tid: cirka 45 minuter Passiv tid är när maten tillagas av sig själv – som när något sjuder, kokar eller står i ugnen. Så räknar vi passiv tid: Passiv tid räknas endast med i totaltiden när den inte överlappar med aktivt arbete. Exempel: • Om ris sjuder i 15 minuter och du kan göra andra steg samtidigt → dessa 15 minuter läggs inte på totalen. • Om en gryta ska koka i sex timmar utan att något annat görs → hela koktiden räknas med. Detta gör total tiden mer realistisk och bättre anpassad till hur matlagning faktiskt fungerar i praktiken.