Krämig butter halloumi

Smörigt, kryddigt och vansinnigt gott – gyllene halloumitärningar får bada i en silkeslen tomat- och gräddsås som doftar kardemumma och kanel. Servera med fluffigt basmatiris och låt middagen sköta mysfaktorn i kväll!

Typ av rätt
Middag
Portioner
portioner
Tillagningstid
47 min
Kcal
931 kcal/portion
Kost
gryta, ris, vegetariskt
Total tid: 47 minAktiv tid: 47 minPassiv tid: 45 minPortioner: portionerSvårighetsgrad: medel

Ingredienser

Krämig butter halloumi

  • 2 förp halloumi
  • 2 st gula lökar
  • 1 st röd chili
  • 15 gram ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 50 gram smör
  • 1 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • Kryddor
    • 1 msk spiskummin
    • 1 tsk kardemumma malen
    • 1 tsk paprikapulver
    • 1 tsk salt
    • 0.5 tsk kanel malen
    • 0.5 tsk svartpeppar

Basmatiris

  • 3 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  1. Koka risetSkölj basmatiris i kallt vatten flera gånger för att få bort stärkelse. Lägg riset i en kastrull, fyll på med vatten och tillsätt salt. Rör om och koka upp på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills vattnet ångat bort och riset är mjukt.
  2. FörberedelserFinhacka gul lök och lägg i en skål. Hacka chili fint och lägg den med löken. Skala och riv ingefära och vitlök och lägg i samma skål. Blanda alla kryddor.
  3. StekningHetta upp smör i en gryta på medelvärme. Stek grönsakerna tillsammans med kryddblandningen.
  4. Koka såsenTillsätt tomatpuré och fräs under omrörning. Häll i finkrossade tomater och vatten. Sänk värmen, lägg på lock och låt småputtra under lock i 15 till 20 min.
  5. Grädde & sockerHäll i vispgrädde och rör om.. Tillsätt socker och låt såsen sjuda på låg värme i 10 till 15 minuter. Mixa grytan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  6. HalloumiSkär halloumi i tunna plattor och sedan i tärningar. Värm en stekpanna på medellåg värme och stek halloumi tills gyllene runtom. Vänd ner halloumitärningarna i såsen och låt puttra ihop. Servera den krämiga butter halloumin med riset.

Näringsvärden

Kalorier:
3724 kcal
Protein:
130 g
Fett:
225 g
Kolhydrater:
286 g

Vanliga frågor om detta recept

Hur länge håller receptet?
Detta beror på vilken typ av maträtt det är. De flesta rätter håller 3-4 dagar i kylskåp om de förvaras i lufttäta behållare. Vissa rätter kan även frysa in för längre förvaring.
Kan man frysa in detta?
Ja, de flesta rätter kan frysa in. För bästa resultat, låt maten svalna helt innan du förvarar den i frysförpackningar eller lufttäta behållare. Märk behållarna med datum och innehåll. Tinas i kylskåp över natten eller använd mikrovågsugnens tiningsfunktion.
Hur många portioner blir det?
Detta recept ger fyra portioner. Du kan enkelt justera antalet portioner med hjälp av portionsväljaren ovan för att få rätt mängd ingredienser.
Hur beräknar vi aktiv tid, passiv tid och total tid i våra recept?
Totaltiden: cirka 47 minuter Totaltiden visar hur lång tid receptet tar från start till servering. Aktiv tid: cirka 47 minuter Aktiv tid är all tid du faktiskt lagar mat – till exempel hackar, steker, rör eller förbereder. Passiv tid: cirka 45 minuter Passiv tid är när maten tillagas av sig själv – som när något sjuder, kokar eller står i ugnen. Så räknar vi passiv tid: Passiv tid räknas endast med i totaltiden när den inte överlappar med aktivt arbete. Exempel: • Om ris sjuder i 15 minuter och du kan göra andra steg samtidigt → dessa 15 minuter läggs inte på totalen. • Om en gryta ska koka i sex timmar utan att något annat görs → hela koktiden räknas med. Detta gör total tiden mer realistisk och bättre anpassad till hur matlagning faktiskt fungerar i praktiken.