Öppen lasagne med sparris & burrata
Krämig burrata, rostad sparris och brynt smör med chipotle – den här öppna lasagnen är lika vacker som den är god. Fräscht, rökigt och perfekt balanserat med citron och pinjenötter. En vårig favorit att imponera med!
- Typ av rätt
- Middag
- Portioner
- portioner
- Tillagningstid
- 42 min
- Kcal
- 700 kcal/portion
- Kost
- lasagne, sparris, burrata
Total tid: 42 minAktiv tid: 42 minPassiv tid: 10 minPortioner: portionerSvårighetsgrad: enkel
Ingredienser
Öppen lasagne med sparris
- 12 st färska lasagneplattor
- 500 gram sparris
- 2 msk rapsolja
- 100 gram smör
- 2 tsk chipotle pasta
- 2 st burrata
- 60 gram parmesan
- 50 gram pinjenötter
- 1 st citron
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Instruktioner
- Rosta pinjenötterRosta pinjenötter i 2–3 min tills de är gyllene och doftar nötigt. Häll upp nötterna i en skål, men låt pannan stå kvar.
- Bryn smörSmält smör under omrörning tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Rör ner chipotle pasta och stek i någon minut under omrörning. Häll upp smöret i en skål, men låt pannan vara kvar som ska användas till att steka sparris.
- Stek sparrisSkär eller bryt bort den nedre träiga delen av sparris. Skär sparris i olika korta bitar. Stek sparrisen i rapsolja i 2–3 min tills den får lite färg men fortfarande är krispig. Strö över 1/2 tsk salt och ställ åt sidan.
- Förvärm tallrikarSätt ugnen på 50 °C. Ställ in tallrikarna på ett galler eller en plåt och låt stå tills det är dags att lägga upp.
- Koka lasagneplattorKoka upp rikligt med saltat vatten. Koka lasagneplattor i omgångar i max 1-3 min.
- Lägg uppLägg en lasagneplatta på en varm tallrik. Toppa halva med sparris, burrata och chipotlesmör och vik över andra halvan. Lägg på nästa platta lite snett över och gör likadant. Avsluta med tredje plattan, mer sparris, smör och burrata. Toppa med riven parmesanost, lite citronzest och några droppar citronsaft. Avsluta med pinjenötter, salt och ett par drag med svartpepparkvarnen.
Näringsvärden
- Kalorier:
- 2800 kcal
- Protein:
- 103 g
- Fett:
- 159 g
- Kolhydrater:
- 235 g
Vanliga frågor om detta recept
- Hur länge håller receptet?
- Detta beror på vilken typ av maträtt det är. De flesta rätter håller 3-4 dagar i kylskåp om de förvaras i lufttäta behållare. Vissa rätter kan även frysa in för längre förvaring.
- Kan man frysa in detta?
- Ja, de flesta rätter kan frysa in. För bästa resultat, låt maten svalna helt innan du förvarar den i frysförpackningar eller lufttäta behållare. Märk behållarna med datum och innehåll. Tinas i kylskåp över natten eller använd mikrovågsugnens tiningsfunktion.
- Hur många portioner blir det?
- Detta recept ger fyra portioner. Du kan enkelt justera antalet portioner med hjälp av portionsväljaren ovan för att få rätt mängd ingredienser.
- Hur beräknar vi aktiv tid, passiv tid och total tid i våra recept?
- Totaltiden: cirka 42 minuter Totaltiden visar hur lång tid receptet tar från start till servering. Aktiv tid: cirka 42 minuter Aktiv tid är all tid du faktiskt lagar mat – till exempel hackar, steker, rör eller förbereder. Passiv tid: cirka 10 minuter Passiv tid är när maten tillagas av sig själv – som när något sjuder, kokar eller står i ugnen. Så räknar vi passiv tid: Passiv tid räknas endast med i totaltiden när den inte överlappar med aktivt arbete. Exempel: • Om ris sjuder i 15 minuter och du kan göra andra steg samtidigt → dessa 15 minuter läggs inte på totalen. • Om en gryta ska koka i sex timmar utan att något annat görs → hela koktiden räknas med. Detta gör total tiden mer realistisk och bättre anpassad till hur matlagning faktiskt fungerar i praktiken.