Rostad pumpasoppa med vitlöksbröd
En len och smakrik pumpasoppa med rostad vitlök, tomat och kryddor som värmer både kropp och själ. Medan grönsakerna rostas i ugnen, slänger du ihop ett smörigt vitlöksbröd – perfekt kombo. Enkelt, värmande och riktigt gott!
- Typ av rätt
- Middag
- Portioner
- portioner
- Tillagningstid
- 45 min
- Kcal
- 542 kcal/portion
- Kost
- vegetariskt, enkel middag, butternut
Total tid: 45 minAktiv tid: 45 minPassiv tid: 1 tim 10 minPortioner: portionerSvårighetsgrad: enkel
Ingredienser
Rostad pumpasoppa med vitlöksbröd
- 1 st butternutpumpa
- 250 gram körsbärstomater
- 2 st gula lökar
- 2 st morötter
- 1 st vitlök
- 3 msk olivolja
- 2 tärningar hönsbuljong
- 6 dl vatten
- 3 dl matlagningsgrädde
- Kryddmix
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk curry
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm svartpeppar
- Vitlöksbröd
- 1 st baguette
- 30 gram smör
- 2 klyftor vitlök
- 5 gram fryst persilja
- 1 krm salt
- Toppings
- 1 kruka färsk persilja
- 1 msk pumpakärnor
- 1 msk solroskärnor
Instruktioner
- FörberedSätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. lång Dela butternutpumpa och skrapa ur kärnorna. lång lång lång Skala och dela gul lök och morot. Skär av toppen på vitlök och linda i folie. lång lång
- Rosta grönsakerRingla över olivolja. Krydda grönsakerna med kryddmixen. Rosta allt i ugnen i 60 minuter.
- Gör vitlöksbrödTa ut smör och låt bli rumsvarmt i en skål. Pressa vitlök och tillsätt tillsammans med persilja och salt. lång Rör ihop till ett jämnt vitlökssmör. Skär baguette i skivor utan att skära helt igenom. Bred smöret mellan skivorna. Grädda i ugnen i ca 10 min efter du har tagit ut plåten med grönsaker.
- Mixa soppaGröp ur pumpaköttet med en sked och lägg i en kastrull. Pressa ut den rostade vitlöken. Tillsätt resterande grönsaker. Häll i kokande vatten. Mixa till en slät puré med stavmixer.
- Koka soppaSätt kastrullen på medelvärme. Tillsätt hönsbuljong och matlagningsgrädde, blanda noga. Låt sjuda i 10 minuter.
- Serveralång Rör om och smaka av soppan. Justera kryddningen vid behov. Servera med vitlöksbröd vid sidan. lång
Näringsvärden
- Kalorier:
- 3252 kcal
- Protein:
- 82 g
- Fett:
- 133 g
- Kolhydrater:
- 462 g
Vanliga frågor om detta recept
- Hur länge håller receptet?
- Detta beror på vilken typ av maträtt det är. De flesta rätter håller 3-4 dagar i kylskåp om de förvaras i lufttäta behållare. Vissa rätter kan även frysa in för längre förvaring.
- Kan man frysa in detta?
- Ja, de flesta rätter kan frysa in. För bästa resultat, låt maten svalna helt innan du förvarar den i frysförpackningar eller lufttäta behållare. Märk behållarna med datum och innehåll. Tinas i kylskåp över natten eller använd mikrovågsugnens tiningsfunktion.
- Hur många portioner blir det?
- Detta recept ger fyra portioner. Du kan enkelt justera antalet portioner med hjälp av portionsväljaren ovan för att få rätt mängd ingredienser.
- Hur beräknar vi aktiv tid, passiv tid och total tid i våra recept?
- Totaltiden: cirka 45 minuter Totaltiden visar hur lång tid receptet tar från start till servering. Aktiv tid: cirka 45 minuter Aktiv tid är all tid du faktiskt lagar mat – till exempel hackar, steker, rör eller förbereder. Passiv tid: cirka 1 timme och 10 minuter Passiv tid är när maten tillagas av sig själv – som när något sjuder, kokar eller står i ugnen. Så räknar vi passiv tid: Passiv tid räknas endast med i totaltiden när den inte överlappar med aktivt arbete. Exempel: • Om ris sjuder i 15 minuter och du kan göra andra steg samtidigt → dessa 15 minuter läggs inte på totalen. • Om en gryta ska koka i sex timmar utan att något annat görs → hela koktiden räknas med. Detta gör total tiden mer realistisk och bättre anpassad till hur matlagning faktiskt fungerar i praktiken.